Pierce; delårsrapport januari – mars 2022 och uppdatering av finansiell kalender

Makroläget fortsatt utmanande

Januari – mars 2022

  • Nettoomsättningen ökade 14 procent till 420 (369) MSEK. I lokala valutor var tillväxten 10 procent.
  • EBITDA uppgick till 1 (19) MSEK. Justerad EBITDA var 1 (29) MSEK, motsvarande en marginal om 0,1% (7,9%).
  • Rörelseresultatet (EBIT) var -12 (8) MSEK. Justerat rörelseresultat (EBIT) uppgick till -12 (18) MSEK och justerad rörelsemarginal var -2,9% (4,9%). Resultatminskningen förklaras främst av högre fraktkostnader från Asien, en lägre bruttomarginal samt ökade kostnader för trafikdrivande marknadsföring.
  • Periodens kassaflöde var 14 (345) MSEK. Jämförelseperiodens kassaflöde påverkades positivt av föregående års börsintroduktion.
  • Periodens resultat uppgick till -14 (0) MSEK.
  • Resultat per aktie före utspädning var -0,36 (0,01) SEK samt -0,36 (0,01) SEK efter utspädning.

Väsentliga händelser efter kvartalets utgång

  • Styrelsen har beslutat om att genomföra en nyemission, planerad till andra kvartalet 2022, upp till 350 MSEK med företrädesrätt för bolagets befintliga aktieägare, under förutsättning av godkännande från en extra bolagsstämma. Syftet med nyemissionen är, givet osäkerheten i omvärlden, att sänka Pierces skuldsättningsgrad, höja Pierces räntetäckningsgrad och fortsätta den långsiktiga tillväxtstrategin samt genomföra åtgärder för ökad lönsamhet. Bolagets största ägare Procuritas har uttalat sitt stöd för Företrädesemissionen, samt sin avsikt att teckna sin pro rata-andel. För mer information, se avsnitt ”Kommentarer till koncernens finansiella ställning” och separat pressmeddelande.

Uppdatering av finansiell kalender
Som en följd av att delårsrapporten publiceras kvällen den 10 maj 2022 (istället för den 11 maj 2022 som tidigare angivits i bolagets finansiella kalender) tidigareläggs publiceringen av bolagets årsredovisning 2021 från den 12 maj 2022 till den 11 maj 2022. Den uppdaterade finansiella kalendern är tillgänglig via www.piercegroup.com.

Jan-mar Apr 2021- Jan-dec
MSEK (om ej annat anges) 2022 2021 Mar 2022 2021
Nettoomsättning 420 369 1 645 1 594
Tillväxt (%) 14% 20% 4% 5%
Tillväxt i lokala valutor (%) 10% 25% 5% 7%
Bruttoresultat 172 176 723 728
Resultat efter rörliga kostnader 62 88 318 343
Omkostnader -62 -58 -242 -239
Justerad EBITDA 1 29 76 104
Justerat rörelseresultat (EBIT) -12 18 28 58
Jämförelsestörande poster -10 -1 -12
EBITDA 1 19 74 93
Rörelseresultat (EBIT) -12 8 27 46
Periodens resultat -14 0 11 26
Bruttomarginal (%) 41,0% 47,8% 44,0% 45,7%
Resultat efter rörliga kostnader (%) 14,9% 23,7% 19,3% 21,5%
Justerad EBITDA (%) 0,1% 7,9% 4,6% 6,5%
Justerad rörelsemarginal (EBIT) (%) -2,9% 4,9% 1,7% 3,6%
Periodens kassaflöde 14 345 -402 -71

VD HAR ORDET
Det råder ett fasansfullt krig i Europa och vi känner med alla som drabbas av detta lidande. Jag vill här rikta ett stort tack till alla medarbetare, i synnerhet i Polen, som på många olika sätt hjälper de drabbade.

Vi påverkas inte direkt av utvecklingen i Ukraina och Ryssland, men naturligtvis indirekt då oron och osäkerheten påverkar såväl efterfrågan som utbud. Marknaden påverkades både av kriget och fortsatta effekter från pandemin. Första halvan av kvartalet var efterfrågan i marknaden i nivå med föregående år men under andra halvan såg vi en tydlig marknadsnedgång. Kostnader för frakt och råvaror var fortsatt på en hög nivå. Det viktigaste beskedet är därför att vi fattat beslut om en nyemission.

Vi vill främst använda nettolikviden från Företrädesemissionen för att minska vår skuldsättning. Det skulle ge oss bättre förutsättningar att hantera välkända bransch-utmaningar, som tidigare kommunicerade ökade råvaru- och fraktkostnader samt störningar i leveranskedjan. Företrädesemissionen ökar också vår förmåga att hantera andra svårbedömda situationer i framtiden.

Tillväxtfokus pressade lönsamheten
Givet den vikande marknaden under kvartalet var det nödvändigt för oss att se om vårt hus genom att hårdare driva försäljning och minska lagret och som en konsekvens av det reducera vår nettoskuld. Det medförde god tillväxt och ökande marknadsandelar men pressade också lönsamheten i kvartalet.

Nettoomsättningen uppgick till 420 MSEK, en ökning med 10 procent i lokala valutor. Det motsvarar en genomsnittlig årlig tillväxt (CAGR) sedan Q1 2020 om 17 procent. Online-marknaden gynnades av pandemirestriktioner i Q1 förra året och den alltmer oroliga omvärldssituationen i år påverkade konsumentbeteendet negativt. Fortfarande ser vi bara begränsade höjningar av konsumentpriserna på marknaden, trots de stora kostnadsökningarna i värdekedjan, vilket pressat vår bruttomarginal.

Vi gick in i kvartalet med en hög lagernivå. Huvudfokus har varit att stimulera försäljningen för att minska lagret och nettoskulden. I samband med den försvagade marknaden under andra hälften av kvartalet, ökade vi kampanj-aktiviteterna och investeringarna i marknadsföring ytterligare. Syftet var att motverka risken för överträdelser av våra finansieringsvillkor.

Trafiktillväxten på våra webbsiter påverkades av marknadsutvecklingen och var negativ, medan i synnerhet prissättningen förbättrade konverteringen. Detta tillsammans med ett ökat ordervärde drev omsättningstillväxten. Vi noterar fortsatta rekordnivåer när det gäller kundnöjdhet vilket driver en god utveckling avseende återkommande kunder.

Bra fart inom Onroad
I lokala valutor växte Onroad med cirka 30 procent och Offroad, som mötte ett starkt jämförelsekvartal, ökade med 6 procent. Den höga tillväxten inom Onroad drevs främst av ett allt starkare sortiment och mer konkurrenskraftiga priser. Detta gjorde att vi fick in närmare 20 procent fler nya Onroad-kunder under kvartalet jämfört med ifjol.

Vårt fokus på att driva försäljning innebar press på marginalerna genom ökade kampanjaktiviteter, kostnads-ökningar som ej förts över till kunderna samt ökade investeringar i marknadsföring. Justerad EBIT uppgick till -12 MSEK, en tydlig nedgång jämfört med 18 MSEK Q1 2021. Den justerade EBIT-marginalen sjönk med 7,8 procent-enheter till -2,9 procent. De viktigaste faktorerna bakom utvecklingen var:

• Högre fraktkostnader från Asien om -21 (-13) MSEK, motsvarande -1,5 procentenheter.

• Övriga bruttomarginalposter, främst reducerade priser till kund samt högre inköpspriser, motsvarande cirka -5,4 procentenheter.

• Ökade rörliga kostnader främst kopplade till marknadsföring för att driva trafik, motsvarande -2,0 procentenheter.

• Overheadkostnaderna minskade i relation till omsättningen med 1,1 procentenheter.

Sedan utgången av fjärde kvartalet 2021 minskades varulagret och därmed reducerades nettoskulden från 160 MSEK till 138 MSEK.

Fortsatt osäkerhet i närtid
Omvärlden präglas av stor osäkerhet och de utmaningar som vi haft de senaste kvartalen, med en vikande marknad och kostnadsökningar, förväntas fortsätta i närtid. Efterfrågan på online-marknaden var fortfarande svag vid inledningen av det andra kvartalet och vi ser även risk för förnyad varubrist framöver i vissa kategorier på grund av råvarubrist, produktions- och distributionsstörningar.

Osäkerheter och inflationshot kan påverka våra kunders plånbok, men vi är väl positionerade för detta. En betydande del av våra kunder är passionerade motorcykelåkare, såväl på som utanför vägen. Att utöva sin hobby eller pendla till jobbet kommer fortsätta vara en prioriterad utgiftspost och med vårt breda sortiment och prisvärda produkter, kan vi fortsätta tillgodose mer prismedvetna kunder.

Prishöjningar inom vissa segment
Det är nu hög tid för marknaden att justera upp priserna för att kompensera för de kraftiga kostnadsökningarna som alla aktörer drabbas av. Hittills ser vi, som sagt, bara begränsade höjningar av konsumentpriserna på marknaden sannolikt beroende på en kombination av höga lagernivåer, en vikande online-marknad, samt att vår bransch är väldigt fragmenterad i både leverantörs- och detaljhandelsledet. Efter ett första kvartal med fullt fokus på tillväxt, har vi under början av andra kvartalet höjt priserna på delar av sortimentet för att förbättra lönsamheten. Det är fortfarande för tidigt att säga hur marknaden reagerar på justeringarna och vi kan komma att behöva revidera denna taktik.

Företrädesemission för stärkt balansräkning
Pierce kreditfacilitet är bland annat föremål för finansiella kovenanter. Omvärldsläget i kombination med våra planer för att främja en långsiktigt framgångsrik affär, kan innebära att det blir en utmaning att uppfylla dessa kovenanter. Därför har styrelsen beslutat att genomföra en företrädesemission upp till 350 MSEK, planerad till andra kvartalet 2022. Syftet är, givet osäkerheten i omvärlden, att sänka Pierces nettoskuld, höja Pierces räntetäckningsgrad och fortsätta den långsiktiga tillväxtstrategin samt genomföra åtgärder för ökad lönsamhet. Bolagets största ägare Procuritas har uttalat sitt stöd för Företrädesemissionen, samt sin avsikt att teckna sin pro rata-andel. För mer information, se avsnitt ”Kommentarer till koncernens finansiella ställning”.

Fortsatt förutsättningar för långsiktig lönsam tillväxt
Trots allt detta finns det anledning till tillförsikt inför framtiden. Går vi så långt tillbaka som Q1 2019, som är det senaste jämförelsekvartalet som inte är pandemipåverkat, har vi en genomsnittlig årlig omsättningstillväxt på 16 procent, vilket är i nivå med våra långsiktiga mål. Motorcykelförsäljningen i Europa växte 8 procent 2021 och tillsammans med det långsiktiga kanalskiftet från fysiska butiker till online, och en normalisering av konsumentprisnivån, ser vi fortsatt goda möjligheter till långsiktig lönsam tillväxt.

Lönsamhetsmässigt är vi naturligtvis inte nöjda idag. Vi bedömer att många av de makroekonomiska utmaningarna är tillfälliga och att marknadstillväxten återkommer. Även konsumentpriserna bör anpassas till kostnadsnivån i branschen. Vår stora drivare till långsiktig lönsamhet är skalbarheten i verksamheten och vi arbetar löpande med åtgärder för att öka effektiviteten i våra fasta kostnader. Jämfört med Q1 2019 är vi exempelvis något färre antal anställda som hanterar cirka 60 procent mer omsättning, om vi undantar vår personal som arbetar i lagret. Som ett resultat har omkostnaderna hittills minskat från 21 procent av nettoomsättningen 2018 till 15 procent. Men vi behöver göra mer. Sedan en tid tillbaka arbetar vi därför med ett antal större initiativ, med syfte att ytterligare öka effektiviteten. Under Q2 kommer vi tydligt accelerera detta arbete för att anpassa vår kostnadskostym och kapitalbindning. Detta för att säkerställa lönsamhet och positivt kassaflöde.

Just nu möter vi motvind men vi arbetar för att komma ut med en starkare position när vinden vänder. Detta gör vi genom att hela tiden vässa kunderbjudandet, och då i synnerhet inom Onroad. Under kvartalet tecknade vi exempelvis avtal med sju nya varumärken, bl.a Rizoma, Answer och EVS och lanserade därutöver 20 nya produkter med egna varumärken. I kvartalet har vi även lanserat mountainbike-produkter för att tillgodose de många motocrossåkare som är intresserade av cykling. Vi har även haft premiär för ett nytt kampanjformat där vi erbjudit Onroad-kunderna ett helt ställ med kläder till attraktiva priser, vilket blev en stor succé.

Produktlanseringar och kampanjuppdateringar är bara några exempel på förbättringar som våra medarbetare genomför varje dag för att stärka vår position som Europas ledande e-handlare inom vår nisch.

Stockholm den 10 maj 2022

Henrik Zadig
VD, Pierce Group AB

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Henrik Zadig, VD
E-post: henrik.zadig@piercegroup.com
Tel: +46 73 146 14 60

Tomas Ljunglöf, CFO
E-post: tomas.ljunglof@piercegroup.com
Tel: +46 73 378 01 54

Om Pierce Group
Pierce är ett ledande e-handelsbolag som säljer utrustning, reservdelar och tillbehör till motorcyklister över hela Europa genom ett fyrtiotal lokalt anpassade hemsidor. Bolaget har två större segment, Offroad – försäljning till motocross- och enduroåkare, och Onroad – försäljning till kunder som kör på trafikerade vägar. Därutöver har Pierce ett mindre segment, Övrigt, som främst fokuserar på snöskotrar. Med ett stort och unikt produktsortiment, inklusive flera egna varumärken, en utmärkt kundupplevelse samt attraktiva priser håller Pierce på att förändra marknaden för motorcykelentusiaster i Europa. Huvudkontoret ligger i Stockholm, centrallagret finns i polska Szczecin och huvuddelen av kundsupporten placerad i Barcelona. Bolaget har cirka 430 anställda.